decembrie 28, 2015

M A N I F E S T

MANIFEST pentru DREPTUL la LINISTE:

 Acest cântec foarte frumos exprima enorm de multe lucruri in doar câteva cuvinte. Ni s-a furat placerea «de a asculta tacerea» gratie careia ciripitul pasarelelor devine o simfonie si culoarea florilor un paradis. De-a lungul zilei si in orice loc, avem stresul zgomotelor, marturie a unei societati pierdute, zgomotele unui popor caruia-i pasa doar de imaginea sa intr-o lume din ce in ce mai deconectata de la nature si de la realitate. O lume in slujba finantelor si a nebuniei unei minoritati care o dirijeaza.
Un pic de nostalgie (epoca bunicii) si apoi multa furie (epoca motoarelor de buldozer, avioanelor, camioanelor, masinilor, motocicletelor, motofierestraielor, bormasinilor, masini de fixat, de strâns, de batut, de pilit, de insurubat, de taiat, de sters… lista este interminabila). Alarmele ambulantelor urla tot mai tare pentru a fi auzite de catre soferii asurziti de propriul lor radio. Chiar si pasarile fluiera mai tare in oras pentru a acoperi sunetul claxoanelor sau a oricarui alt vacarm.
Este escaladarea catre o societate destrugatoare in care toti vor fi surzi si acela va fi paradoxul : voi ne-ati impiedicat pe noi sa ascultam linistea acestui paradis care este NATURA dar voi veti auzi in final linistea infernului.
 
https://youtu.be/sdJtcwItxWA
 
Cine a ucis-o pe Bunica?
.......................................
Era pe vremea Bunicii
Flori cresteau in gradina ei
Timpul a trecut mai raman amintirile, buldozerele au plecat
Si-n mainile tale nu mai ramane nimic
Cine a ucis-o pe Bunica? Timpul, batranetile
sau oamenii prea presati, ce n-au timp de asteptat?

La la la la la la la la la la la la la la la la la la
Aveam timp berechet pe vremea bunicii
sa ascultam linistea
ramurile pe arbori frunzele pe ramuri
Pasari printre frunze si care cantau
Cine a ucis-o pe bunica? Varsta
sau oamenii care sunt presati, agitati?
La la la la la la la la la la la la la la la
Imi reamintesc cum era pe vremea bunicii!
-------------------------------------------------------------
Pentru a simboliza zgomotul oraselor, am ales un cantec de Michel Polnareff scris in 1970. Clipul prezinta o versiune interpretata de catre o tanara cu mult talent. Ea ne ofera un montaj video al textului in franceza si o traducere personalizata in engleza. Ea nu a urmat sensul exact al cuvintelor dar a lasat curs liber interpretarii sale.

https://youtu.be/sdJtcwItxWA

.

Un comentariu:

Anonim spunea...

.
http://bogdanstoica.ro/index.php/blogul/item/20888-ti-ai-cumparat-petarde-pentru-revelion-de-ce-esti-cretin

Dacă ești adult, familist sau tată de copii și ai inclus în pregătirile pentru Revelion și niște petarde - ești un cretin. Nu scrie nicăieri în lege chestia asta, e doar părerea mea. Sunt atât de periculoase chestiile astea și atât de multe situațiile în care niște oameni au rămas fără degete, sau cu cicatrici pe viață, încât nu știu, sincer, ce-a fost în capul tău când le-ai cumpărat. Textul care urmează este pentru cei care au puterea să se răzgândească și să arunce la gunoi, după ce le-au udat cu apă, petardele cumpărate, până să plece la petrecerea de Revelion.

Și știi de ce? Pentru că petardele nu sunt fun. Nu se uită nimeni cum bubuie o petardă murmurând "vai, ce frumos....". Lumea se sperie. Se gândește că le-ar putea sări în ochi vreo flamă, și să-i orbească. În afara dobitocului care aruncă frenetic cu petarde în jurul lui (ăsta fiind tu), nimeni nu e bucuros din acest motiv. Și nimeni nu pricepe bucuria ta. E ca atunci când îți rogi soția să te tragă de un deget și te beși? Pe bune, asta e marea bucurie a vieții tale, să faci zgomote puternice? Păi de ce nu sari de pe bloc, cu un balon legat de cap? Să vezi atunci zgomot mișto....

Acum, pe bune. Nici măcar tu n-ai motive să fii atât de bucuros. N-ai cum, pe bune, dacă ți-ai bate capul și te-ai pune la curent cu noutățile în domeniul ăsta, al pirotehniei.

Și spun asta pentru că anul ăsta s-a schimbat legea "petardelor". Statul le-a împărțit în patru categorii, după modul de utilizare. Acum, legea îți mai permite să cumperi și să folosești, pe persoană fizică, doar cele mai inofensive petarde din clasa F. Sunt patru feluri de efuri: F1 sunt alea mici care fac doar zgomot, F2 sunt cele care pot fi folosite în spații restrânse, F3 - pentru spaţii deschise mari și F4 - clasificate ca fiind "de mare risc". Mai există clasele P și T, dar n-ai tu treabă cu ele, astea pot fi folosite doar pe scene, și doar dacă sunt manevrate de un pirotehnist cu acte.

Ei bine, din toate cele patru efuri, tu ca un pulifrici oarecare, fără pregătire în domeniu, n-ai voie să folosești decât petarde din clasa F1. Și astea în următoarele condiții:

- niciodată între orele 24,00 şi 6,00. Cu alte cuvinte, de Revelion, la 12 noaptea și un minut, ești bun de amendă.
- niciodată la mai puțin de 50 m de blocuri cu 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m de blocurile cu peste 4 niveluri. Adică nu în parcarea blocului.
- niciodată mai aproape de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, sau de instalaţii de gaze. Eu nu știu în orașe spații publice fără fire electrice pe o rază de 500 de metri.
- niciodată pe drumuri, niciodată pe aleile pietonale, niciodată în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. Adică le iei cu tine degeaba în centru.