februarie 10, 2008

Catholica.ro - A început congresul dedicat promovării femeii

Catholica.ro - A început congresul dedicat promovării femeii

CONFLICTUL CARE EXISTĂ ÎNTRE BĂRBAT ŞI FEMEIE - comentariu de Véronique DEMARBRE

Conflictul care există între bărbat şi femeie trebuie să fie rezolvat urgent pentru că e crucial pentru perpetuarea speciei umane. E atât de trist să vedem cum casa familială occidentală a devenit un loc comparabil unui hotel, unde atât copii cât şi părinţii întră şi ies din ea fără să trăiască mai mult de 2 sau 3 ore pe zi împreună, mai exact dialogul a dispărut complet ceea ce implică o introvertire a fiecărui individ al familiei.

S-ar părea că nu mai există timp pentru fericirea lor ca familie reunită, pentru a vorbi calm cu copii noştri, pentru a-i ajuta când au nevoie sau pentru a cere sfaturi părinţilor noştri. Se pare că timpul e destinat doar pentru a lucra, fără să mai meditam la sensul profund al existenţei noastre sau la adevăratele valori umane. În această societate occidentalizată, care încet încet devine nebună, am ajuns la punctul în care trebuie să ne antrenăm pentru a ne lupta cu stresul, cu „coaching” psihologic în familie, la lucru, în tot … bine plătit. A devenit ceva natural să ai o afacere comercială rentabilă. Deci am ajuns la punct în care avem nevoie de bani pentru a învăţa cum să ne organizăm propria noastră viaţă intimă, familiară, socială. Dar unde vom ajunge în acest ritm? Dacă continuăm aşa fără să reflectăm profund la condiţia noastră socială şi umană, e foarte probabil ca moartea noastră să intervină pe motivul stresului sau al bolilor psihice, cu mult înaintea morţii naturale.

Dupăţiva ani de existenţă sub efectele stresului de la serviciu, familia se va distruge. Bărbaţii, femeile şi copiii suferă intens si profund fără a înţelege niciodată ce s-a întâmplat în realitate. Familia este micro-societatea fundamentală a societăţii noastre şi a culturii noastre, şi ne simţim frustraţi pentru că nu reuşim să fim fericiţi în ea. Sunt necesare eforturi susţinute si foarte ample pentru a revizui conceptul familiei în societatea noastră şi trebuie aplaudată iniţiativa şi lucrul menţionat în articolul de mai sus.

Educaţia legăturii dintre „bărbat si femeie” trebuie aplicată deopotrivă atât la bărbaţi cât şi la femei şi în paralel. Sunt încă mulţi bărbaţi atât din cultura occidentală cât şi din alte culturi ale globului, care nu pot înţelege dorinţa femeii de a nu rămâne acasă, el fiind convins că-i oferă totul pentru ca ea să rămână liniştită şi fericită acasă, ocupându-se doar de treburile gospodăreşti, fără stresul şi eventualele pericole ale lucrului de afară. Alţi bărbaţi obligă femeia sa aibă un serviciu pentru a contribui şi ea cu bani in casă.

Societatea occidentală nu sprijină şi nici nu acordă facilităţi unei astfel de familii în care femeia a rămas acasă şi singurul venit financiar este cel al bărbatului. E foarte dificil pentru o familie întreagă să trăiască dintr-o singură sursă de venit. Si mai grav este faptul că femeia este mai puţin plătită. Ne punem întrebarea : Unde este logica?

Ce doreşte un bărbat de la o femeie poate să nu corespundă întocmai punctului ei de vedere. De asemenea, nu toate femeile vor să lucreze în afara casei. Spre exemplu : o femeie crescută într-o societate unde majoritatea femeilor lucrează în afara casei familiale, e mai puţin probabil să gândească să nu respecte acest model, nu va fi considerată că o femeie validă, chiar dacă ea ar vrea sa lucreze acasă şi să se dedice soţului său, copiilor şi părinţilor deopotrivă.

Dacă o femeia din cultura occidentală se întâlneşte cu un bărbat care provine dintr-o societate diferită de aceasta, de exemplu din cea musulmană, unde întâlnim mentalitatea şi cultul „femeii de casă” astfel stimându-şi el familia. Chiar dacă există sentimente puternice între cei doi vor apărea conflicte între cele două culturi şi moduri de a privi viaţa şi societatea, iar probabilitatea ca ei să formeze şi să rămână un cuplu fericit este minimă. E foarte important ca între cei doi, femeie si bărbat deopotrivă, să existe un dialog susţinut, cu mult calm şi cu multă toleranţă pentru a-si expune reciproc dorinţele şi aşteptările unul faţă de celălalt

E important că ei să îşi comunice tot timpul ceea ce aşteaptă unul de la celălalt. Ea doreşte să lucreze în afară pentru a se valoriza iar el nu înţelege de ce ea nu vrea să rămână acasă dedicată familiei, pentru ca el să-i ofere o viaţă liniştită lângă copii.

Fundamental este că noi toţi trebuie să dialogăm despre această problemă crucială într-un mod constructiv şi nu distructiv.

Lucrul în casă trebuie împărţit între bărbat şi femeie. Sunt multe persoane căsătorite care au pierdut competenţele micilor munci în casă deoarece lucrează tot timpul în afară. Dar se pot întâlni azi şi bărbaţi care rămân acasă pentru copii lor din diverse motive (bolnavi, etc.).

Pe motivul stresului lucrului, am ajuns la un punct insuportabil; copilul se pune în faţa televizorului cu mâncare şi coca-cola şi jocurile video. El ştie că părinţii lui sunt obosiţi deci nu doreşte să-i deranjeze cu întrebările lui despre viaţă. Bunicii sunt abandonaţi, la rândul lor, în azilele de bătrâni sub pretextul că sunt mai bine îngrijiţi. Si atunci ne întrebăm : Unde este dragostea pentru aproapele nostru?

A venit momentul să acordăm o atenţie susţinută şi serioasă educaţiei bărbaţilor şi femeilor despre importanţa lucrului în familie. Femeile şi bărbaţii trebuie să poată să lucreze acasă dacă vor şi să obţină o remuneraţie care să-i ajute să-şi întreţină familia. Cu o atenţie susţinută acasă, educaţia copiilor va fi mai bună. Părinţi şi copii se vor simţi mai fericiţi şi familia împlinită. Atunci eu cred că se va naşte o societate nouă, fără conflicte de putere între bărbaţi şi femei, indiferent de cultura din care provin. Lăsaţi-ne să credem că totul e încă posibil. Lăsaţi-ne să vizăm o viaţa plină de iubire şi înţelegere între noi.

---- SFÂRŞIT. (acest articol-comentariu poate fi recitit facand click pe link-ul urmator catholica.ro/comentariu-Veronique mersi)

Îi mulţumesc din suflet Monicăi STOIAN pentru corectarea lucrării în limba română. (Véronique)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Despre impartirea "competentelor" si sarcinilor in familie, s-ar putea scrie un romanm! Cred ca este una dintre cauzele cel mai frecvente, desi "subterane", ale destramarii casniciilor. Chiar daca nu se ajunge pana la divort, poate interveni insa o raceala si o indepartare reciproca, astfel incat casnicia sa ajunga doar formala. Atunci cand vezi ca tu duci greul in familie, desi ai si tu serviciu, si nu esti, cel putin inteleasa, nicidecum ajutata ( e vorba in special de femei), greu iti mai vine sa crezi in iubirea si interesul celuilalt!
Desigur, unele situatii se rezolva pe parcurs, prin multa munca de constientizare reciproca. (Si, nu in ultimul rand, trebuie sa existe iubire!) Insa, daca nu se rezolva, o asemenea casnicie devine un chin, un "al doilea serviciu" neplatit. Multe femei romance trec prin situatia aceasta, si nici macar nu mai reactioneaza. Totul ajunge sa para normal, desi iubirea pleaca pe nesimtite. Pana si acest lucru e considerat "normal"!
Am spus aceste lucruri pe baza unor observatii generale, si chiar sper sa fiu contrazisa!

Anonim spunea...

Hello Soul, da, e un subiect foarte important si merita sa fie in atentia tuturor chiar si pe un simplu blog! De aceea am planificat sa las acest articol scris de Veronique, in "fata", pana la ziua femeii de 8 Martie.
Sper sa fie citit si constientizat de cat mai multe persoane si sa fie comentat cat cuprinde!
Cat despre contrazicerea spuselor tale, dau cuvantul acelora care au o casnicie perfecta :-)