decembrie 12, 2009

Originea leacurilor

.
Azi fiind o zi de cautare de tratamente nu numai naturale, naturiste sau medicale, am gasit pe unul din site-urile mele preferate un raspuns, din care citez doar Introducerea :

"Originea leacurilor"

De unde, de la cine sau in ce chip a invatat poporul arta de a lecui ? De cand stie poporul sa vindece bolile? Cu alte cuvinte, care e istoria terapeuticii populare? Iata intrebari la care nu se poate raspunde usor.

Din cercetarile facute asupra monumentelor si scrierilor ramase de la popoarele stravechi, se poate raspunde, in parte numai, la ultima intrebare, aratandu-se filiatia, adica trecerea de la un popor la altul a stiintei primitive medicale, si anume : grecii au imprumutat majoritatea leacurilor pe care le intrebuintau, parte de la chaldeeni si babilonieni, parte de la egipteni. Grecii le-au transmis apoi romanilor care, la randul lor, le-au trecut popoarelor pe care le-au cucerit sau cu care au venit in atingere. Aceasta interpretare a faptelor ar putea oarecum sa multumeasca, la prima vedere, daca ar exista in Europa numai popoare care se trag din romani sau care au trait candva in contact mai intim cu stramosii popoarelor latine. Dar, in cazul acesta, cum se poate explica faptul ca terapeutica romanilor se regaseste, in parte identica, la popoarele nordice (norvegieni, suedezi etc), la slavi si chiar la neamurile de origine turanica? Si daca trecem de hotarele Europei, si examinam leacurile intrebuintate de populatiile semicivilizate, ba chiar de unele din cele salbatice din celelalte continente, constatam la acestea o terapeutica care ne surprinde adesea prin asemanarea, daca nu prin identitatea ei, cu arta de a lecui a popoarelor europene.

Aceste constatari ne fac sa tragem concluzia ca multe, foarte multe leacuri intrebuintate de popor sunt ramasite stravechi din timpurile foarte indepartate, cand abia se zamislise omenirea, cand asa-zisa civilizatie nu ne fericise inca cu roadele ei. Cu privire la prima intrebare: "de la cine si in ce chip a invatat omenirea primitiva arta de a lecui?" doua teorii mai de seama au fost emise pana acum." (...)
continuare aici http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-si-superstitii/96428-originea-leacurilor
.

Niciun comentariu: